Eenzaamheid

Je voelt je eenzaam. Je voelt je eenzaam en dat doet pijn. Die pijn, dat rotgevoel kun je goed voelen in je lichaam. Heb je veel te doen, voel je je eenzaamheid minder of niet maar na je werk of aan het einde van de week valt er een stilte en dan kan de eenzaamheid ineens naar boven komen. Je zit thuis, alleen en je voelt de eenzaamheid omhoog komen.

Als na de drukte de stilte valt, komt de pijn van de eenzaamheid omhoog. Geen afspraken, mensen zijn er niet, ze nemen de telefoon niet op en hebben net iets anders. Je doet er alles aan om weg te vluchten van jezelf maar het lijkt wel alsof je er niet aan ontkomt.

Stopt de buitenwereld, begint jouw binnenwereld en in jouw binnenwereld ben je alleen.

De basis van eenzaamheid ligt niet in het geen contact hebben met anderen, de basis van eenzaamheid is geen contact hebben met jezelf, met je bron.

Ook al sta je in een kroeg met 200 man, dan nog kun je je eenzaam voelen. Of het gevoel van eenzaamheid komt omhoog als je na een dag vol mensen in de stilte komt. Het maakt niet uit of je met veel mensen omgaat of niet.
De basis van eenzaamheid ligt niet in het geen contact hebben met anderen, de basis van eenzaamheid is geen contact hebben met jezelf, met je bron. Heb je slecht contact met jezelf, ben je jezelf niet, dan heb je waarschijnlijk ook veel contact met mensen die zichzelf ook niet zijn en dus ook slecht contact met zichzelf hebben. Is niet erg, je kunt er iets aan doen.

Voordat je gaat beginnen met de geleide oefening ga ik je eerst even een algemeen verhaaltje vertellen over eenzaamheid, je alleen voelen en wat dit voor jou betekent. Ook als je dit verhaaltje al een keer gelezen of gehoord hebt is het goed om dit toch nog een keer te lezen of te beluisteren want deze basis kun je niet vaak genoeg herhalen. Wil je echt vooruitgang en wil je je eenzaamheid echt goed aanpakken dan is bewustwording erg belangrijk. Met bewustwording bedoel ik inzien hoe het werkt of je bewust worden van wat er aan de hand is. Wakker worden. Het basisverhaal over eenzaamheid kan je veel bewustwording brengen en het kan zo zijn dat je pas bij de 3e of 7e keer dat je het verhaal beluisterd, het echt tot je doordringt en het kwartje valt.

Je voelt je eenzaam en alleen en dat doet pijn. Die pijn kun je goed voelen en daar wil je vanaf. Ik ga je meteen vertellen dat je nu ook de kans hebt om aan jezelf te werken en door middel van deze oefening doe je dit ook. Je voelt je dus eenzaam maar je werkt wel aan je persoonlijke ontwikkeling en dat betekent dat jij er stap voor stap beter uit gaat komen dan dat het ooit is geweest. Je mag allerlei vrienden en vriendinnen gaan bellen en afspraken gaan maken. Het jezelf en je agenda volboeken gaat je echter niet helpen om de pijn van de eenzaamheid niet meer te voelen, maar ik denk dat je dat diep in jezelf ook wel weet.

Je voelt je eenzaam en het lijkt alsof dat komt doordat  je alleen bent en geen contact hebt met andere mensen om je heen. Dat is niet het geval. Je voelt je nu eenzaam omdat je geen contact hebt met jezelf. Je hebt geen goed contact met jezelf en dat voel je. De pijn van de eenzaamheid is de pijn van het geen contact met jezelf voelen. Je hebt nu geen contact met jezelf, je hebt geen contact met je bron en wat je voelt is het afgesneden zijn van de bron waar je ooit vandaan bent gekomen. Zit je goed in je vel en ben je jezelf dan heb je heel goed contact met je bron en kun je ook goed alleen zijn.

Wil je leren hoe je je gevoel kunt veranderen zodat je je niet meer eenzaam voelt?
Ga dan naar het volledige artikel en de audio-oefening.

Klik hier om je te registreren.